Hotel Robert's Port ****, Mikołajki
The best hotel for families
Nowości w menu Restauracji Żeglarskiej

Nowości w menu Restauracji Żeglarskiej

Lowest prices and best packages – only on our website!
22 December 2024
23 December 2024
  1. The best hotel for families
  2. Hotel
  3. News
  4. Nowości w menu Restauracji Żeglarskiej
06. 2. 2020

Trudno przyrządzić pieczoną kaczkę w wyjątkowy sposób, tak by wydobyć z niej to, co dobrze znane i lubiane, a jednocześnie zaskoczyć kubki smakowe nowymi doznaniami. To jak mówienie o miłości, kiedy zdaje się, że już wszystko na ten temat zostało powiedziane. Zadanie, choć niełatwe, jest jednak możliwe. Zdolny i kreatywny twórca z pewnością wyjdzie obronną ręką, gdy sięga po tzw. „klasyka” i nadaje mu nowy charakter. Cieszymy się więc, że mamy szefa kuchni gotowego na takie wyzwania. Paweł Szydlik łączy mazurskie receptury z nowoczesnym podejściem do gotowania. Naszym zdaniem doskonale mu to wychodzi, ale nikt nie musi nam wierzyć na słowo. Efekty kulinarnej pasji i doświadczenia najlepiej ocenić osobiście. Serdecznie do tego zachęcamy!

Nowe smaki w Restauracji Żeglarskiej

Jak wiemy, rutyna nie służy związkom. To cichy, bardzo powolny, ale skuteczny zabójca niejednej relacji. Można to odnieść również do gotowania i radości z jedzenia.  Nie wolno dopuścić, by w kuchni zawitała szarość i... nuda. Pragniemy więc zmieniać, sprawdzać i odkrywać! Nowości to jakieś ryzyko, niepewność, lęk przed niepowodzeniem. Ale to także ogromna satysfakcja z podjęcia próby, niesamowita przygoda i niepohamowany zachwyt, gdy to „nowe” okaże się tak cudowne!

Regionalnie, naturalnie, smacznie

W menu Restauracji Żeglarskiej pojawiły się nowe dania, które ukazują nam regionalne, tradycyjne smaki w unowocześnionej formie. Jeśli masz ochotę poznać inne oblicza doskonale znanych potraw, to koniecznie zaplanuj wieczór w restauracji a’la carte Hotelu Robert’s Port. Nasz śledź, kurczak, dziczyzna lub zrazy mogą się okazać czymś wyśmienicie wykraczającym poza dotychczasowe doświadczenia z uwielbianymi daniami. Warto dodać, że wszystkie przyprawy i dodatki są naturalne. Paweł Szydlik ma własne receptury na aromatyczne oliwy, wykorzystuje swój susz i przetwarza jesienne dary natury na weki.

Odrobina Europy

Wśród potraw są te, w których bardziej czuć wpływy kuchni europejskiej. Nowa karta zawiera m.in. włoskie linguini z papryczką peperoni, pomidorami koktajlowymi, rukolą i czosnkiem. Nawet w tym daniu nie brakuje jednak akcentu mazurskiego – są to szyjki rakowe i ser regionalny. Weganom na pewno spodoba się sałata z kaszą bulgur i takimi dodatkami jak ciecierzyca, tofu, papryka, pestki dyni i słonecznika oraz dresing bazyliowy.

Troje wybranych bohaterów nowej karty

Mus z dziczyzny

– o wyjątkowym smaku tej przystawki decydują przede wszystkim wysokiej jakości produkty pochodzące z regionu. Mus przypominać ma francuskie smarowidło – pâté. Sezonowe dodatki to konfitura żurawinowa, dynia, emulsja z jarmużu i pietruszki.

Kaczka

– wolno pieczona we własnym tłuszczu, dzięki czemu zyskuje soczystość i kruchość. Sos to połączenie czekolady i demi glace, a więc bazy uzyskiwanej z kości wołowych – najpierw palonych, następnie gotowanych w wywarze warzywnym. Kaczce towarzyszy puree z czerwonej kapusty, ziemniak konfitowany i zblanszowana, młoda marchewka.

Zrazy z dzika

– przygotowywane zgodnie z tradycją na bazie lokalnych produktów. Kasza gryczana – najpierw prażona, następnie gotowana – doprawiona jest aromatycznym, wędzonym boczkiem i majerankiem. Dodatki to sos grzybowy i marynowany burak. Mazurski przepis przełamany jest chętnie wykorzystywanym we współczesnej gastronomii chipsem z topinamburu (zwanym inaczej słonecznikiem bulwiastym).

3 wybrane dania

 

Paweł Szydlik zapowiada jeszcze silniejszą fuzję smaków mazurskich i europejskich, a wszystko w oparciu o produkty od lokalnych producentów. Z niecierpliwością czekamy na sos holenderski i bezy przygotowane na bazie jajek z ekologicznych gospodarstw.

Serdecznie zapraszamy na kulinarny rejs w Restauracji Żeglarskiej codziennie w godz. 12:00 - 22:00. Pełne menu znaleźć można na stronie: https://www.hotel-port.pl/kuchnia/menu-restauracyjne.

mobile nav bg
See on map

In order to provide services at the highest level, the Service uses cookies stored in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Hotel Robert's Port Żegluga Pasażerska Mikołajki Robert Śliwiński, Stare Sady 4, 11-730, Mikołajki, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in the settings.

Manage privacy settings
Essential cookies

Cookies necessary for the operation of services available on the website, enabling browsing offers or making reservations, supporting security mechanisms, including user authentication and abuse detection. These files are required for the proper functioning of the website. They do not require your consent.

Analytical cookies

Cookies allowing the collection of information about the user's use of the website in order to optimize its functioning and adapt it to user expectations. By consenting to these cookies, you agree to the processing of data regarding your activity on the site for analytical purposes.

Marketing cookies

Cookies enabling the display of marketing content tailored to the user's preferences and directing marketing offers to them corresponding to their interests, including information about user activity, products, and services of the site administrator and third parties. Consent to these cookies means that your data may be used for advertising personalization and analysis of the effectiveness of our advertising campaigns.

Your preferences have not yet been saved